EN
NL
back

Lingang Group ontwikkelt logistiek platform in haven van Zeebrugge

back to top
Op 30 juni 2021 werd in de haven van Zeebrugge de eerste steen gelegd van een state-of-the-art logistiek park van 76.000 m². De Chinese Lingang Group richt zich met dit investeringsproject op spelers die goederen per container van overzeese bestemmingen naar Europa invoeren of omgekeerd. Als aanvulling op de CSP Zeebrugge Terminal en de uitgebreide hinterlandconnecties, heeft de haven hiermee alle troeven in handen om de deepsea-activiteiten verder uit te breiden en te verankeren in Zeebrugge.

Een gamechanger voor de uitbreiding van onze deepsea-activiteiten.

Intercontinentale logistieke draaischijf

De Lingang Group, een ontwikkelaar van industrieparken, is gestart met het bouwen van een 76.000m² groot logistiek platform in de haven van Zeebrugge. De site, die wordt opgedeeld in 10 units met elk 10 laad- en loskades en instapklare kantoorfaciliteiten, is een van de grootste logistieke projecten in West-Vlaanderen. Er wordt ook een containeryard van 22.000 m², een toegangsgebouw met kantoren, parking voor 200 personenwagens, een wachtzone en een drop off-zone voor vrachtwagens voorzien. Lingang richt zich met deze investering op het aantrekken en huisvesten van zowel Chinese als internationale logistieke spelers die goederen per container wereldwijd naar Europa invoeren of omgekeerd. De focus ligt daarbij in eerste instantie op e-commerce, automotive en voeding.
De site van 76.000 m² wordt opgedeeld in 10 units met elk 10 laad- en loskades en instapklare kantoorfaciliteiten. Het is een van de grootste logistieke projecten in West-Vlaanderen.

Verdere
uitbouw deepsea-activiteiten

Voor dit logistieke project zal Lingang nauw samenwerken met de Chinese containeroperator Cosco Shipping Ports (CSP). Cosco nam in 2017 de APM-diepzeecontainerterminal in Zeebrugge over met als doel het tot Noord-Europese hub uit te bouwen.

De groep zocht een haven met voldoende capaciteit, een goede maritieme toegankelijkheid, een hoge productiviteit en een gunstige ligging ten opzichte van de markten om in te investeren. De keuze viel op Zeebrugge, omdat deze als kusthaven over al deze troeven beschikt. Sinds de overname heeft CSP aanzienlijk geïnvesteerd in de terminal, met als resultaat een jaarlijkse groei van 30% van de deepsea-containerdiensten, waardoor Zeebrugge opnieuw op de internationale containerkaart staat. De ontwikkeling van een logistieke cluster sluit volledig aan bij de ambitie om extra containertrafiek aan de CSP Zeebrugge Terminal te binden.

"Ondanks de extra uitdagingen het afgelopen jaar door COVID-19, hebben we op een zeer constructieve manier het project kunnen uitwerken en kan nu gestart worden met de bouw."

Jie Hu

Jie Hu, CEO Lingang Overseas Belgium, Lingang group: "De haven van Zeebrugge heeft veel overeenkomsten met de Yangshan Deep Water Port in Shanghai, waar we 10 jaar geleden een vergelijkbaar logistiek platform hebben ontwikkeld. Beiden zijn echte gateways waar zo'n investering volumegroei van deepsea kan faciliteren. We richten ons op logistieke operatoren, maar door de steile groei van e-commerce door COVID-19, zien we ook daar veel mogelijkheden. Ik wil zeker ook mijn waardering uitspreken voor de samenwerking met MBZ. Ondanks de extra uitdagingen het afgelopen jaar door COVID-19, hebben we op een zeer constructieve manier het project kunnen uitwerken en kan nu gestart worden met de bouw."
Op de ceremonie van de eerste steenlegging werd aangekondigd dat de site in augustus 2022 zou worden opgeleverd.

Project in
twee fasen

De eerstesteenlegging van de site vond plaats op 30 juni en de verwachting is dat de site in augustus 2022 zal worden opgeleverd. Lingang heeft naast deze site van 15 ha nog een optie voor de ontwikkeling van 15 ha extra. Dit zal in een tweede fase worden ontwikkeld, waarbij ook een rechtstreekse spooraansluiting met een aftakking tot in het magazijn is voorzien.

"Het is een mooi voorbeeld van een win-win samenwerking tussen China en Europa."

Pepijn De Vreese

Pepijn De Vreese, Chief Officer International Trade of Zeebrugge: "Dit investeringsproject is voor Zeebrugge een echte gamechanger. Dankzij dit state-of-the-art platform zullen we onze deepsea-activiteiten verder kunnen uitbreiden en verankeren in onze haven. Het is een mooi voorbeeld van een win-win samenwerking tussen China en Europa. Het geeft ons onder andere de mogelijkheid om te kunnen inspelen op de sterke groei van e-commerce. Deze logistieke cluster is de perfecte aanvulling zowel op het CSP deepsea-containerplatform en onze uitstekende hinterlandconnecties, alsook op het recente samenwerkingsakkoord met de luchthaven van Oostende."
Pepijn De Vreese, Chief Officer International Trade of Zeebrugge, ziet dit project als een opportuniteit om in te spelen op de sterke groei van e-commerce.
back to top