Tibo Deprest,
van hobby naar droomjob

EN
NL
back
back to top
Af en toe op Facebook of Instagram? Dan is Tibo Deprest geen onbekende. Met uitzondering van het jaar 2020 lijkt het alsof de 23-jarige elk cruiseschip fotografeert dat de haven van Zeebrugge aanloopt. Zijn website, cruiseschepeninzeebrugge.be, zit zo goed in elkaar dat veel bezoekers niet door hebben dat dit een privé-initiatief is, van een fan, voor fans.
Tibo werkt sinds twee jaar als vessel planner bij CSP Zeebrugge. Daarmee heeft hij echt een droomjob te pakken, vertelt hij met enthousiasme. "Mijn passie voor scheepvaart is begonnen met een ferryreis naar Dover. Vanop de White Cliffs genoot ik van het indrukwekkend zicht over de haven. Dat was de vonk die mij ook naar Zeebrugge bracht. Vaak ging ik mee met de havenrondvaarten. Ik kocht mezelf een camera en begon schepen te fotograferen."

Onder de
indruk

Door de Grand Princess, een mega-passagiersschip van Princess Cruises, was Tibo verkocht. "Die drijvende stad maakte een zware indruk op me," zegt hij. "Cruiseschepen zijn elegante verschijningen. Ze zijn dankbaar om te fotograferen en die foto's wou ik delen met anderen. Daarom ben ik in 2011 met de website gestart."

"Die drijvende stad maakte een zware indruk op me."

Tibo Deprest

Hij vindt het fantastisch dat cruiseschepen naar Zeebrugge komen. "De passagiers hebben de tijd van hun leven en komen bij ons op bezoek, dat is toch een prachtige gedachte?"

Tibo vindt het jammer dat cruiseschepen, maar ook de scheepvaart in het algemeen, vaak in een verkeerd daglicht staan. "Jammer, vooral als je ziet wat er gebeurt om de ecologische voetafdruk van schepen te verbeteren."

Zijn blog geeft hem soms de kans om een schip te bezoeken. "Dat is niet altijd evident. Scheepsbezoeken zijn meestal voorbehouden aan reisagenten."
Tibo werkt sinds twee jaar als vessel planner bij CSP Zeebrugge. Zijn passie voor de scheepvaart begon al in het middelbaar, waarna hij Logistiek Management studeerde aan de hogeschool.

De mythische QM2

Het bezoek aan Queen Mary 2 omschrijft Tibo Deprest als once-in-a-lifetime. "Dit schip is zo legendarisch. Daarmee een trans-Atlantische cruise maken richting New York lijkt me een droom. Ik moet eerst nog mijn vriendin overtuigen natuurlijk," lacht hij.

"Toen ik in mijn laatste jaar middelbaar op een studie-informatiedag een banner zag voor de opleiding van Transport Management, wist ik het meteen. Nadien behaalde ik het diploma van Logistiek Management in HoWest."

Tibo moest een stageplaats kiezen en kwam terecht bij de toenmalige APM container terminal in Zeebrugge. Ook zijn vakantiejobs deed hij daar, van passie gesproken!

Na een debuut bij CSP als dispatcher greep hij de kans om vessel planner te worden.
Ontdek hier het unieke verhaal van Tibo, die van zijn passie zijn droomjob maakte.

Videogame

"Het is net alsof ik Tetris speel," lacht hij. "Het is natuurlijk veel complexer dan dat. De laadlijsten moeten in het systeem verwerkt worden, douanedocumenten vragen om controle en we gaan het gewicht van de containers na. Bij het lossen moeten transshipmentcontainers gescheiden worden van de importladingen. Bij het laden gaan de lichtste containers boven de zware. Kortom, er komt heel wat bij kijken."

"Het is net alsof ik Tetris speel."

Tibo Deprest
Het werk bij CSP is ideaal om te combineren met de fotohobby. "Bijna alle schepen passeren daar. Soms verschuif ik mijn pauze om een cruiseschip te fotograferen."

"Aan boord van een groot containerschip de zon zien opkomen over de haven, dat is voor mij een topmoment," legt Tibo uit. "Mensen die niet in de haven werken snappen dat niet. Die droomjob maakt me echt gelukkig."
Tibo combineert zijn job bij CSP met zijn fotohobby. Voor en na zijn shift begint kan je hem vaak op de kaaien spotten met zijn camera in de hand.
back to top